Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
18
juni
2014

's Wereld slechtste blogger...

Sinds september niet meer geblogd. September!! Schande! 't Is nu ook weer niet dat daar zoveel vraag achter was.

Allé kom, wat sfeerfoto's van de afgelopen maanden.

Onze twee kunekune zeugen wierpen begin april elk een nieuwe nest biggen. Maar liefst 18 in totaal! Ondertussen zijn we meer dan 2 maanden verder en kunnen ze het bioboererf verlaten.

De broccoli-oogst! We moeten hier onze broccoli's altijd zo vroeg mogelijk planten om problemen met de koolgalmug te vermijden. In juni kolen planten is vergeefse moeite. Nadeel is dan wel dat ze bijna allemaal tegelijkertijd klaar zijn. Acht kilo green power in de vriezer dus.

Het was me een werk! Met de kasseien die hier overal rondslingeren maakten we een nieuw pompoenbed. Voor het opvullen gebruikten we meer dan 4 ton compost van Ecowerf. Dit jaar verwacht ik er nog niet zoveel omdat de compost nog wat moet verteren maar tot nu toe mogen we niet klagen.

Courgettes Lemon. Sterke planten maar nog geen vruchten.

Nog broccoli...

Mare pattatta.

Elk jaar zetten we weer een hele constructie op om de tomaten (12 rassen deze keer) te beschremen tegen de regen. Links ervan staat de mais al 2 meter hoog. Rechts het onkruid...

Ik kan niet wachten!

Veel dreigende wolken maar geen storm- of hagelschade. Een mens is dan vlug gelukkig.

24
september
2013

The Beauty of Corn

In 't Engels klinkt dat nog chiquer!

Dit jaar hadden we enkele oorspronkelijke maisrassen gezaaid. Voor de gigantische opbrengst moet je het niet doen, wel voor de schoonheid en de kleurenpracht. Het vreemde is dat iedereen direct denkt dat het genetisch gemanipuleerd spul is.
't Is de gele die je overal ziet staan staan begot waar nen hoek af is!! 

"Life is like a cob of heritage corn, you never know what you're gonna get"
Vrij naar de beroemde filosoof van de 20ste eeuw: Forrest Gump.
 

02
augustus
2013

Opgelet! Overdosis snoezigheid!

Gisteren was het dan zover. Na 116 dagen, zoals 't in de boekskes staat, wierp onze Kunekune zeug Otti maar liefst elf biggetjes. Helaas was er iets grondigs misgelopen tijdens de bevalling want slechts 5 biggen hebben het gehaald. Zaten de andere gekneld? Waren het er gewoon teveel voor een eerste keer? Who knows. Wat is, is. We hebben 5 vinnige biggetjes.

Om 't spel compleet te maken, kwam ook de nageboorte niet snel genoeg. We hebben geen risico's genomen en dus toch maar de veearts gebeld. Als er een deel van de nagboorte blijft zitten kan dat leiden tot baarmoederontsteking met een zieke zeug tot gevolg. Zieke zeug = geen melk = dode biggen

Maar eind goed al goed. Moeder en kinderen stellen het wel.
Volgende week is het Bibbi's beurt.

30
juli
2013

Return of the Slugs

Ze hebben zich enkele dagen teruggetrokken in het verborgene maar met de malse regen van de afgelopen dagen zijn ze terug. Return of the Slugs!
Omdat onze kolen, bonen en zelfs de aardappelen in de tuin zeer geapprecieerd worden door deze slijmerds en omdat je toch geen Escar-Go kunt blijven strooien, werd het ultieme wapen ingeschakeld: kinderarbeid. Tegen een vooraf overeengekomen beloning werd er duchtig slakken geraapt in de tuin, beetje zoals eieren met Pasen. Na een half uurtje leverde dat een emmertje met een 200-tal naaktslakken op. Voornamelijk Grote Wegslakken (Arion rufus) maar ook een enkele Grote Aardslak (Limax maximus) (die met de streepkes).

Ge kunt daar naar 't schijnt hoestsiroop van maken die al werkt door te zeggen waarvan hij gemaakt is...
Deze mooie collectie werd echter vrijgelaten op een aanzienlijke afstand van onze tuin (en van andere tuinen ook natuurlijk).

21
mei
2013

Still alive...

Tiens ik heb hier nog een blog...

Sinds het tuinseizoen in gang is geschoten (en terug is stilgevallen met dat $@&%£+ weer), hebben we natuurlijk niet stilgezeten. Maar eerst wat zon:

Momenteel worden we omsingeld door 8 ha koolzaad. Een gele zee! Dat was de trigger om mijn laatste kast bijen toch maar te gaan halen bij mijn ouders en ze achteraan (ze zijn niet altijd even braaf) in de tuin te plaatsen. Onze appelbomen en honingvoorraad konden er maar wel bij varen. Sindsdien is het weer omgeslagen...
Maar allé, ze doen toch hun best.

Voor de kenners: de oranje banden op het achterlijf duiden op Italiaans bloed, Apis melifera ligustica.
Moet ik nu toch nog even kwijt: de bijensterfte wordt vandaag de dag nogal gemediatiseerd maar geloof me vrij, het is echt wel erg. Zelf heb ik op de bloesem van onze fruitbomen en -struiken geen honingbij kunnens spotten tot ik de reservetroepen ben gaan mobiliseren. Sommige imkers in de buurt vonden al hun kasten leeg terug na de winter. 't Is echt wel triestig. En dan zie je nog boeren vergif spuiten op de laagstammen tijdens de bloei. Binnenkort kunnen ze zelf gaan bestuiven met een penseeltje.

Also introducing: Morris, onze Kunekune-beer. Hij is een beetje aan de kleine kant maar zit nog in de groei. En ondanks het hoogteverschil met onze twee zeugen heeft hij zijn werk al gedaan (nudge nudge say no more).
Hij heeft eerst een weekje apart gezeten zodat ze alledrie aan mekaar konden wennen maar toen we terugkwamen van een weekendje Hoge Venen, bleek dat de goesting toch te groot was. Bij thuiskomst lagen ze gezellig met z'n drieën te zonnen zoals enkel zwijnen dat kunnen. Tegen augustus verwachten we schattige foto's te kunnen tonen.

 

<<  1 [23 4 5 6  >>  

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.