Fout
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
13
maart
2013

Woelmuis dillema's

Nu tuinbloggend Vlaanderen op zijn honger om in de tuin te werken blijft zitten met alle vrieskou en sneeuw, worden de pennen op andere subcategoriën gericht. In casu één met een hoge aaibaarheidsfactor: de Rosse Woelmuis en de Woelrat.

Inderdaad als je de prachtige foto's bekijkt zou je er direct ééntje in huis halen. Zo'n dotjes! Maar vergis u niet, het zijn baarlijke monsters zowaar! Eénmaal volwassen vreten ze hun lijf vol met alle noeste werkvruchten der tuinier: fruitboomwortels, prei, pastinaak, worteltjes,... Niets is veilig voor deze groentenmoordenaars!
Als er een enkele wortel verdwijnt of een preistengel ergens in de grond getrokken wordt, valt dat nog best mee en gunnen we die rosse rakkers dat wel. Maar als je fruitboompjes van drie jaar oud onderaan worden kaal gevreten of de helft van je winterprei als buffet dient, dan zet ik mijn voet neer: trop is teveel en teveel is trop!

De vraag die zich dan direct opdringt: hoe kunnen we ze stoppen? Gelukkig hebben we twee geweldige muizenvangers zitten: onze twee zwarte kattinnen. Ik heb er geen flauw idee van wat ze naar binnenspelen, want ja ze eten alles op wat ze maar kunnen vangen, maar het gaat om niet te verwaarlozen aantallen. Voorlopig houden we het op deze semi-natuurlijke vangstmethode samen met het niet planten van prei in het najaar.

In een ver verleden heb ik ooit eens midden in een discussie gezeten over een dode lemming. (Euh watte?) De lemming had zijn nest gemaakt onder een plank. Bij het terugleggen van de plank en door een slecht manoeuvre van de lemming werd deze laatste helaas verpletterd met de dood tot gevolg. Dit alles leidde tot een verhitte discussie of dit nu erg was of eerder een deugd. Het geheel speelde zich af op een wetenschappelijke basis, vol met biologen, ecologen,... De clou was dat de lemming kon profiteren van een kunstmatige nestgelegenheid waardoor zijn nakomlingen veel meer kans hadden om te overleven dan normaal. Door de lemming (per ongeluk) te doden was dit evenwicht gedeeltelijk weer hersteld. Ik ben halverwege de discussie kunnen ontsnappen...

Hetzelfde gaat echter ook op voor de woelmuizen en -ratten: door een niet natuurlijk voedselaanbod te creëren, i.e. de groententuin, wijzigen we de normale omstandigheden voor populatieaangroei. Geef dit ons ook het recht om een val te zetten? Does two wrongs make a right? Langs de andere kant hebben we al zoveel habitats vernietigd dat ze wel naar onze tuin moeten uitwijken... Dillema.

Ik houd het voorlopig op de semi-natuurlijke vangstmethode met behulp van katten samen met het niet planten van prei in het najaar om het geweten wat te sussen.
Maar het blijven vreetzakken.

10
maart
2013

Moestuin 2013.0

Dit weekend zijn we eraan begonnen: het nieuwe moestuinseizoen!

Het eerste dat de (zaai)grond is ingegaan zijn de nieuwe tomatenrassen:

 • Purple Calabash Heirloom
 • Yellow Stuffer
 • Opalka
 • Pink Brandywine
 • Banana Leggs
 • Cherokee Purple
 • Carbon
 • Ananas Noire
 • Cuore de Toro Heirloom

En dit jaar doen we het een beetje anderes dan andere jaren en wordt er niet meer voorgezaaid maar heb ik 3 zaadjes per potje gezaaid waarvan ik de twee zwaksten zal uitpitsen.

En dan de plannen: wat wel, wat niet dit jaar. Keuzes moeten nu eenmaal gemaakt worden. Wel ten opzichte van vorig jaar verdwijnen er een paar teelten: geen suikermais, geen groene snijbonen, geen tuinbonen, geen knoflook, geen warmoes meer.
Er zijn natuurlijk ook de blijvers: wortelen, tomaten, aardappelen, spinazie, courgette, pompoen, ajuin, sjalot, sla, radijs, komkommer, broccolli, bloemkool, rode kool en de prinsesseboontjes.
Daarnaast zijn er de nieuwkomers: twee donkere en blauwe pompoenen, harde mais (in 't zwart, multicolor en rood) en droogbonen.

Eerst dacht ik zelf bloem te maken van de mais (just for the fun) maar met dat Servisch alfatoxine verhaal onlangs denk ik dat het eerder is voor de varkens en de kippen zal worden. We zien nog wel.

 

15
februari
2013

Nieuwe stijl!

Winteravonden, en die hebben we toch wat dit jaar, zijn ideaal om te plannen en te veranderen. Ook op het net. De vorige versie van deze site begon wat verouderen vooral dan onder de motorkap. Tijd om te vernieuwen dacht deze bioboer!

We zijn van Joomla 1.5 naar Joomla 2.5 geüpgrade. Joomla is het beste Content Management Systeem voor websites ter wereld. Allé, dat heb ik toch al ergens gelezen maar de Wordpress boys zullen me ongetwijfeld tegenspreken. We dachten zelfs onmiddellijk naar versie 3.0 te springen maar dat bleek nog wat te experimenteel.
Een klein nadeeltje aan deze upgrade was dat ik alle artikels van de site handmatig moest kopïeren naar de nieuwe versie. Pfff... Helaas zijn ook alle vorige commentaren verloren gegaan. Een nederige sorry daarvoor.
Oude links? Waarschijnlijk nutteloos geworden. Een al even grote sorry daarvoor.

We gaan van start met een light-versie van de vorige site, kwestie van toch a terug een beetje online te zijn en al wat commentaar te vangen. Ondertussen zetten we de rest van de artikeltjes van de vorige site over. Dus laat u gaan en zeg uw gedacht.
Zijn we zelf tevreden van de vernieuwing? Toch wel, al zoek ik nog iets beters als hoofding/banner/logo bovenaan hier. En verder zien we het wel en court du route.

Verder wordt er gewerkt aan een recepten databank waarin éénieder zijn eigenste recept (of dat van de bomma of de mama) kan ingeven. En dat overzicht met bijendrachtplanten zou ik ook eens moeten maken...

15
januari
2013

Beer of geen beer...

Twijfels allerhande ten huize van deze bioboer. Dillema's, afwegingen, vragen,... Zou ik zelf een Kunekune beer houden of zou Oti en of Bibi toch ergens anders laten dekken?
Jonge zwijntjes is natuurlijk de max, daar bestaat dan weer geen twijfel over.

De voordelen van een eigen beer zijn:

 • het is goedkoper om er één te kopen dan om de dekking te betalen. Raar maar waar.
 • het is handiger want eens je hem hebt moet je niet op trot met de zeugen.

Nadelen zijn er dan ook weer. Ah ja anders waren we niet aan 't twijfelen.

 • je kan hem niet constant bij de zeugen laten lopen. Die beesten kweken dan erger dan konijnen.
 • gaat hij zich niet vervelen als hij alleen zit.
 • een apart hok, stevige afsluiting... Pfff...
 • je hebt hem maar twee keer nodig per jaar.

We zijn er nog niet uit.

Ondertussen maar wat fotootjes gaan trekken. Het licht was niet al te best maar de sneeuw was best leuk. Al was Oti wat minder enthousiast...

30
december
2012

Kleine gedachtengang...

Achter onze weide wordt er naar hartelust geknald op vanalles en nog wat (konijntjes, uitgezetten fazanten, eenden, everzwijnen, andere jagers,...).

Tussen het geknal door stortte ik me in volgende gedachtengang:

 1. Doden van dieren op op te eten is slachten
 2. Jagers eten het geschoten wild op (buiten die andere jagers die occasioneel getroffen worden)
 3. Het schieten van een ree is dus eigenlijk een vorm van slachten
 4. Slachten mag maar mits voorafgaande verdoving
 5. Indien niet vooraf verdoofd, is slachten dus illegaal
 6. Jagers verdoven het wild niet vooraf
 7. Is jacht dan niet illegaal?

Allé, ik dacht maar zo efkes... En toen begonnen ze terug te knallen.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>  

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.