Fout
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
21
augustus
2012

Particulier gebruik van pesticides wordt verstrengd

De federale overheid neemt in het kader van haar reductieprogramma voor pesticiden 2013-2017 een aantal maatregelen om het pesticiden en herbiciden gebruik door particulieren beter te reguleren:

 • er zullen enkel nog kant en klare, reeds verdunde, producten verkocht worden,
 • professionele gebruikers hebben een licentie nodig om producten aan te kopen,
 • professionele gebruikers dienen permanent opleiding te volgen om deze licentie te krijgen,
 • er zal strenger worden toegekeken op illegale doorverkoop.

Klinkt best goed maar ik heb er toch enkele bedenkingen bij...

Zal het gebruik van reeds verdunde oplossingen er niet toe leiden dat er meer of vaker gespoten zal worden ("Kwestie van zekers te zijn.")? Meer of vaker spuiten heeft immers als resultaat dat er evenveel werkzame stof in het milieu terecht komt.
Landbouwers dienen een register in te vullen dat gebruikt zal worden om illegale verkoop op te sporen. Hoe kan er gecontroleerd worden of dit correct is ingevuld?

Hoewel de maatregelen ongetwijfeld een stap in de goede richting zijn, was het misschien beter geweest om op producten voor particulier gebruik een bijkomende milieubelasting te heffen. Een Belg pak je best aan via zijn portefeuille... Pesticiden, fungiciden en herbiciden zijn zonder twijfel milieuvervuilend en in de meeste gevallen niet specifiek in hun werking. Wat effect heeft op bladluizen zal bijvoorbeeld ook honingbijen aantasten. Met duurdere producten wordt zuiniger omgegaan.
Tegelijkertijd moeten de milieuvriendelijke alternatieven gepromoot en ondersteund worden.

Een bijkomend verbod op bepaalde klasses pesticiden, zoals bijvoorbeeld de neonicotinoïden, voor gebruik door particulieren zou ook geen slechte zaak zijn.

Bioboer zegt: "Goe bezig, maar 't kan nog beter."

11
augustus
2012

Bonen, bonen, bonen...

't Is duidelijk: het bonenseizoen is vollen bak bezig. Prinsessebonen in alle kleuren, snijbonen in alle lengtes...
Het mag duidelijk zijn dat ten huize bioboer er (net iets te) regelmatig bonen op tafel komen. De uitdaging is er dus om er een beetje origineel in te blijven.

Wat hebben we al gemaakt:

 • boontjes gestoofd met sjalotje
 • boontjes gestoofd met sjalotje en tomaat
 • boontjes gestoomd, koud met vinaigrette
 • boontjes gestoomd, koud zonder vinaigrette

Ideeën altijd welkom!


11
augustus
2012

Om ter 't langst!

Volledig in de olympische gedachte en conform de hier en daar terug te vinden 'om ter dikste tomaat'-competitie, daagt deze bioboer u uit in een wedstrijdje om ter 't langste... snijboon!

Stuur een foto van uw wereldrecordpoging door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vermelding van ras, lengte,... wordt uiteraard zwaar geapprecieerd!
Wie weet stuur ik nog wel een prijsje op naar de winnaar.

Hier alvast de inzending van ons erf:

 1. gele snijboon - Goldfield - 30 cm
 2. groene snijboon - Firestorm - 32 cm

01
augustus
2012

Den hof af

Het komt er zo elk jaar wel eens van dat we toch van ons erf af geraken en een stapje in de wereld zetten met het verlof. Dit jaar ging de reis richting Slovenië, de Julische Alpen. Een aanrader voor wie nog niet weet waar hij naartoe zou gaan in 't kort.

Enige hobbyale misvorming is ons tijdens de vakantie niet vreemd en dus verbaasden we ons over de hooidroogrekken, de hooi-naar-boven-blaas-machines, het feit dat ze hier bonen op één enkel stok laten groeien, de kleurrijke bijenstallen, de bijenkasten met achterbehandeling, de paprika's op de markt...

13
juli
2012

Oogsten!

Oogsten... daarom doen we het allemaal. Geen beter gevoel dan op jacht gaan in de eigen groententuin en terugkomen met een volle buit. De diepste instincten van de jager-verzamelaar leven op wanneer ik mijn spitvork als een speer naast de patatjes plant om ze vervolgens uit de grond te wippen.
Wat die patatjes betreft: wegens een acute aanval van 'de ziekte' ofte Phytoftora hebben we ze een maand te vroeg moeten oogsten. Een 150 kilo hebben we in de kelder gedragen, 't is te hopen dat ze wat bewaren.

Ook de tuinbonen bleken ondanks het %§@$£weer best een succes. Maar wat een werk om ze te dubeldoppen! Van een hele mand peulen hou je amper een vergietje boontjes over.

Tuinboon

Tot de probleemkindjes dit jaar rekenen we de prinsesseboontjes (en de tomaat, wortel en pastinaak. 't Kan niet elk jaar kermis zijn). We hebben ze dan wel in leuke kleurtjes, boontjes heb ik nog niet gezien. Alle hoop is gevestigd op de nieuw gezaaide reeks paarse, gele en groene boontjes die ik als nateelt op het aardappelperceel heb gezaaid.

<<  1 2 3 4 [56 7  >>  

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.