Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Bijen

20
februari
2013

Imkeren in januari : totale rust!

In oktober-november zijn onze bijen in winterrust gegaan. Het laatste broed is uitgelopen en de bijen trekken zich rond de koningin samen in de wintertros.
De bijen houden een winterrust en geen winterslaap. De tros is voortdurend in beweging: bijen gaan suiker halen in de raten om de temperatuur op peil te houden, de bijen aan de buitenkant werken zich naarbinnen om warm te krijgen en af en toe vliegt er nog een bij naar buiten.
In januari is de voedselopname vrij beperkt: 1 - 1,5 kg suiker. Op voorwaarde dat de rust niet verstoord wordt...

Een lage zonnestand kan de bijen immers naar buiten lokken. Bij koude is dit gevaarlijk omdat de bij dan snel zal onderkoelen en sterven. Beschut het vlieggat daarom tegen de lage zon. Deze beschutting voorkomt tevens dat het vlieggat verstopt kan raken door een eventuele sneeuwstorm. Verluchting blijft immers essentiƫel!
Andere rustverstoorders zijn katten, muizen, spechten, mezen... Voorkom dat zij toegang hebben tot de kast. Een voederplank lokt de vogels weg van de kasten en voorziet in voldoende eten. Muizen worden best gevangen met een val en niet met gif. Dit gif kan ook de kat de dood injagen waardoor er weer meer muizen komen. Een vicieuze cirkel.

Doe zelf nooit de kast open en klop nooit op de kast om te zien of de bijen nog leven! Elke vorm van verstoring moet nu vermeden worden. Zelfs de deur van de hal die door de tocht heen en weer slaat kan dodelijk zijn! En als er toch een vermoeden is dat een volk de winter niet zou overleven, dan kan daar in januari niets aan gedaan worden.

Januari is dan ook de ideale maand voor 'de grote kuis'. Was smelten, kasten kuisen en verven, raampjes maken, koninginneroosters kuisen,...

<<  1 [2

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.