Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
20
februari
2013

Imkeren in april: let the games begin...

Het voorjaarsonderzoek

Op een zonnige dag in april, bij een temperatuur rond 15 °C, kunnen we voor de eerste keer dit jaar de bijenkast openen voor een eerste onderzoek.

We zijn geïnteresseerd in het antwoord op drie vragen:
  • Heeft de koningin de winter overleefd,
  • Is de koningin aan de leg?
  • Hoe ver staat de voedselvoorraad?

Is er een koningin?

Of de koningin de winter heeft overleefd, merkt men snel als men de kast opent. Zijn de bijen zeer onrustig, maken zij een brommend geluid, lopen ze snel over de raten, vliegen ze onmiddelijk op en is er geen broed te bespeuren, dan ben je zo goed als zeker dat de koningin dood is. Als je bovendien na goed zoeken de gemerkte koningin niet kan vinden in de kast, kan je er vanuit gaan dat je een moerloos volk hebt.

Een moerloos volk zal langzaam wegkwijnen en uiteindelijk 'verdwijnen'. Om de aanwezige bijen toch nog nuttig te gebruiken, kan je een dergelijk volk verenigen met een ander volk dat wel een vruchtbare koningin heeft. Uit één sterke kast kan men immers meer honing winnen dan uit twee zwakke kasten. verenig daarom steeds een zwak volk met een sterk volk en nooit geen twee zwakken volken met elkaar, tenzij er ook een nieuwe koningin wordt ingevoerd.

Je kan echter niet zomaar alle bijen in één kast smijten zonder enkele voorzorgsmaatregelen om de bijen te laten wennen aan elkaars geur. De eenvoudigste methode om twee volkeren te verenigen is de 'krantenmethode'. De broedkasten van beide volkeren worden op elkaar geplaats met een krantenbladzijde ertussen. Het krantenpapier moet de onderste broedbak van het sterke volk volledig bedekken, vervolgens wordt de broedbak van het zwakke volk hierop geplaatst. Eventueel kan je eerst enkele sneetjes in de krant maken.

De bijen zullen, elk aan hun kant, aan het krantenpapier beginnen knagen en het uit de kast dragen. Dit duurt wel even zodat ondertussen de bijen aan elkaar kunnen wennen. Men verenigt best 's avonds. De volgende dag zijn de bijen verenigd.


De vruchtbaarheid van de koningin

Een koningin in de kast is best leuk maar als ze geen eieren legt ben je er natuurlijk niets mee. Om dit na te gaan, dienen we het broednest te controleren. Het doorbladeren van de kast beginnen we door één kantraam, meestal een voedselraam, uit de kast te nemen en opzij te zetten. Je begint best aan de kant van het vlieggat waar het minste bijen binnen vliegen. Aan de kant waar de bijen het meest binnenvliegen, zal waarschijnlijk het broednest zijn. Door aan de andere kant te beginnen, zal het broednest naar het centrum van de kast opschuiven.

Wat kunnen we tegenkomen:


  • In een viertal ramen vinden we mooi aaneengesloten werkstersbroed, te herkennen aan de regelmatige raatvorm en de platte celdeksels, terug: de koningin is goed aan de leg.
  • We vinden slechts enkele plekken werksterbroed terug, dat bovendien niet mooi aaneengesloten is: hier hebben we te maken met een oude of minder vruchtbare koningin. in het voorjaar verenig je een dergelijk volk best met een sterk volk.
  • We vinden enkel darrenbroed terug, te herkennen aan de bultvormige celdeksels: een onvruchtbare koningin. Ook hier verenigen we het volk met een sterk volk.
  • We vinden wel een konigin maar geen broed terug: verenigen.

De voedselvoorraad

Een kast jaagt er in april al snel 5 tot 6 kg suiker door. Gelukkig komt er in deze maand al redelijk wat nectar binnen.

Bij het eerste onderzoek gaan we na of er nog gevulde voorraadramen zijn. Is dit niet het geval dan moeten we de bijen bijvoederen zoals we dit voor de maand maart beschreven hebben. Vanaf deze maand moet je er echter ook op letten niet te veel bij te voederen, kwestie dat je geen vervalste honing oogst.
Zet nooit suikerwater buiten de kast, dit wakkert roverij aan waardoor de zwakke volken de genadeslag krijgen.

Tenslotte verwijderen we eventuele beschimmelde of door wasmot aangetaste ramen uit de kast. Deze kunnen vervangen worden door lege ramen van vorig jaar (naast het broednest) of door valse (vol houten) ramen aan de zijkanten.

Vervolgens sluiten we de kasten opnieuw zeer zorgvuldig en dekken we ze opnieuw goed af.

Categories: Bijen

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.