Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
20
februari
2013

Imkeren in februari : hoe staat het bijenvolk ervoor?

De eerst activiteiten

Buiten aan de bijenkast merkt men niet veel activiteit, tenzij een eerste reinigingsvlucht op een zonnige en warme dag. Op deze reinigingsvluchten ontlasten de bijen zich van alle afvalstoffen die zich sinds het begin van de winterrrust hebben opgestapeld in hun spijsverteringsstelsel. Typisch zijn de gele-bruine strepen op witte auto's of witte (pas gewassen) lakens. Burenruzie gegarandeerd...

In de kast daarentegen begint de koninging reeds met het leggen van de eerste eitjes van het komende seizoen. Het voordeel hiervan is duidelijk: sneller jonge bijen die de oude winterbijen kunnen vervangen, maar er hangt ook een gevaarlijk nadeel aan vast. Doordat het bijenvolk vanaf februari met broed zit, stijgt het suikerverbruik spectaculair. Indien een volk onvoldoende voedsel heeft meegekregen in augustus vorig jaar, bestaat de kans dat het de lente niet haalt, zeker indien het in februari nog eens flink vriest. Vijftien kilo suiker is een standaard om een sterk volk in te winteren. De kast extra isoleren vanaf februari remt uiteraard het voedselverbruik.

Hoe kunnen we dan te weten komen hoe het met het bijenvolk gesteld is? De kast in februari opendoen zou een sterke afkoeling van het broednest veroorzaken. Aan de vliegopening kunnen we een eerste inschatting doen maar veel verder brengt ons dit ook niet. Waar we wel veel kunnen te weten komen is op de bodemschuif. De huidige kasten zijn uitgerust met een varroa-bodem met bodemschuif. Het bijzondere aan dit type bodem is het gaas, waardoor de varroa vallen en niet meer terug kunnen, en de schuif waarop je kan tellen hoeveel varroa er gevallen zijn en aldus kan extrapoleren hoeveel mijten in het volk aanwezig zijn.
 

De bodemschuif aflezen

We kunnen echter nog andere dingen aflezen op de schuif:
  • De afgeknaagde wasdeksels: de wintertros zit vooraan de kast, terwijl het voedsel langs achter werd opgestapeld. De bijen eten de suikervoorraad op te beginnen met de cellen vlakbij de tros. De afgeknaagde wasmul valt op de schuif en laat zo een tekening achter. In februari mogen de wasmul-lijnen niet veel verder dan het midden van de schuif komen en dit enkel over een zes- tot zevental ramen. Meer was betekent dat dit volk in hongersnood kan verzeilen in maart en met suikerdeeg zal moeten bijgevoerd worden.
  • Eitjes of larven: de aanwezigheid van eitjes of larven op de schuif vertelt ons dat de koninging aan de leg is.
  • Stuifmeel: stuifmeelklompjes duiden erop dat de bijen zijn begonnen met haalvluchten voor het broed.
  • Wasplaatjes: de kleine witte plaatjes die men soms al terugvindt zijn wasplaatjes zoals ze uit de wasklieren komen. In februari zal je deze waarschijnlijk niet veel terugvinden.
  • Honing- of suikerkristallen: deze kristallen kunnen duiden op watergebrek in de kast.
  • Een natte bodemplaat: samen met beschimmeld stuifmeel of druppels honing duidt een natte bodemplaat op teveel vocht in de kast. Door het vlieggat te verbreden of de bodemplaat ietsje open te laten kan dit verholpen worden.
  • Muizenuitwerpselen: de kast heeft bezoek gehad van muizen, met mogelijk desastreuze gevolgen.
  • Bruin-gele uitwerpselen: de bijen hebben nood aan goed weer voor een reiningingsvlucht of lijden aan roer, een darmziekte.
  • Varroamijten: als je in februari reeds een behoorlijk aantal mijten telt op de schuif, zal je dit volk extra moeten controleren op mijten in de loop van het voorjaar en mogelijk een vroege behandeling tegen de mijten geven.

Maar net als in januari kan je in februari weinig doen aan de toestand van het bijenvolk en gelukkig is dit meestal niet nodig. Pas in maart kunnen we een eerste keer de kast openmaken voor een inspectie en actief ingrijpen bij problemen. Nog even geduld dus.

Categories: Bijen

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.