Fout
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
20
februari
2013

Imkeren in mei: vermijden van zwermen!

Een rijke honingoogst hangt uiteraard af van verschillende omstandigheden:

 • het weer
 • de bijenweide
 • de conditie en omvang van het volk

Het weer hebben we helaas niet in de hand. De bijenweide hebben we reeds ingezaaid of beplant (of we hadden dat beter gedaan). De conditie van het volk en de omvang van het volk kunnen we echer wel bespelen in mei.

In april hebben we voorzichtig enkele valse ramen vervangen door opgebouwde, lege raten zodat de koninging voldoende ruimte had om eieren te leggen. In mei kunnen we echter waswafels inhangen en de hoogsels opzetten (hoewel dit bij gunstig weer ook reeds in april kan). In het broednest hangen we lege waswafels in en verplaatsen we de kantramen naar de honingzolders, let er wel op dat de waswafels aan de zijkanten van het broednest worden gehangen zoniet kan het zijn dat er redcellen worden opgetrokken aan de andere zijde van de waswafels dan waar de koninging zit. in het hoogsel hangen we een mix van opgebouwde raten en waswafels.

De extra ruimte en de waswafels zorgen ervoor dat de zwermdrift van het volk laag gehouden wordt. En net dit effect zal ervoor zorgen dat je een groot en omvangrijk volk krijgt met een groot overschot aan haalbijen. Resultaat: veel honing als het weer en de weide meezit...

Om het zwermen nog meer te onderdrukken en de honingoogst te maximaliseren zijn er verschillende bedrijfsmethodes. Een voorbeeld is de omhangmethode. Deze methode kan men toepassen met een reeds sterk volk, een goede dracht en gunstig weer. Ze kan echter ook nefast uitdraaien...

De omhangmethode bestaat uit de volgende stappen:

 1. Zoek de koningin op in de broed bak en zet ze samen met een raat met eieren even opzij;
 2. hang alle ramen met broed en voorraad in een nieuw kastdeel en vul de lege plaats op met een waswafel;
 3. Hang het raam met de konining in het midden van de broedkamer en vul verder op met lege, opgebouwde raten;
 4. Plaats een koninginnerooster met vlieggat (voor de darren) tussen beide delen en dek af.
 5. Breek na 7-8 dagen alle moerdoppen in het bovenste kastdeel uit.

Bij goede dracht en goed weer kun je met deze methode zeer grote oogsten halen. Slaat het weer om naar koud en regenachtig, loop je het risico dat de koninging alleen achterblijft in de onderste bak terwijl alle bijen zich terugtrekken op het broed bovenaan.

Om dergelijk risico's te vermijden, bestaan er enkele varianten op de echte omhangmethode.

 • Je kan enkel de ramen met verzegeld broed bovenaan hangen en vervangen door lege ramen onderaan. Dit moet je dan wekelijks herhalen.
 • Je kan ook 2 of drie ramen in de plaats van één enkel raam in de broedbak laten hangen.
 • Je kan een een kastdeel met lege opgebouwde ramen en enkele waswafels bovenop de broedbak plaatsen zonder rooster, in het bovenste deel komen er ook een twee of drietal ramen met larfjes van enkele dagen oud. De koninging zal naar boven trekken en daar haar eieren leggen. Na drie tot vier weken wordt de koniging opgezocht en terug in de onderste bak geplaatst. Tussen beide kastdelen komt een rooster

Er zijn nog varianten maar ze hebben allen hetzelfde basisidee: geef de koninging van een sterk volk zoveel mogelijk legruimte en hopelijk wordt de vrijgekomen plaats gevuld met lekkere honing.

Categories: Bijen

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.