Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
20
februari
2013

Varroa Sensitive Hygiene (VHS)

varroa_mijtVarroa Sensitive Hygiene (VHS) of Varroa Gevoelige Hygiene (VGH) is een eigenschap van de honingbij (Apis melifera) om broed, voornamelijk poppen, te detecteren die geparasiteerd worden door de Varroa-mijt (Varroa destructor). De Varroa-mijt is momenteel één van de belangrijkste bedreigingen voor de honingbij wereldwijd.

De mijt verzwakt de bij door het zuigen van bloed bij de larven. Verpopte bijen kunnen indien er sprake is van een zware besmetting zwaar misvormd uit de cel komen waardoor zij van geen nut zijn voor de kolonie. De kolonie zal hierdoor langzaamaan uitsterven. Daarnast kan de Varroa-mijt ook virussen overbrengen wat de weerstand van het volk nog verder ondermijnt.
Niet voor niks wordt de Varroa-mijt als een belangrijke factor aanzien in de 'bijenverdwijnziekte' of Colony Collapse Disorder.

Bijen met de VGH-eigenschap zullen de geinfecteerde poppen uit de cellen halen en uit de kolonie verwijderen. Gevolg is dat er slechts een zeer laag aantal mijten volwassen worden en zich kunnen voortplanten en dat de infectiegraad van het broed daalt met meer dan 70%!
Hoe de bijen de varroa-mijten kunnen ontdekken in de broedcellen is momenteel nog niet duidelijk.

tropilaelaps

De selectie op deze extreme kuiseigenschap gebeurde voor het eerst door de USDA Honey Bee Breeding, Genetics and Physiology Laboratory in Baton Rouge in de Verenigde Staten. Hiervoor werd er gebruik gemaakt van enkele kolonies waarin de aangroei van de mijtenpopulatie slechts heel traag gebeurde. De eigenschap die dit vooroorzaakte bleek overerfbaar te zijn. Een VGH-kolonie slaagt erin om de mijtenpopulatie zodanig onder de duim te houden dat er minder of zelfs geen accariciden gebruikt hoeven te worden.
De kruising tussen het speciaal geslecteerde VGH-ras en andere honingbijrassen resulteert in een kolonie met een gemiddelde hygienische activiteit. De VGH-eigenschap zal dus moeten ingekruist worden in de bestaande rassen met als uiteindelijk doel bv een Buckfast- of Carnica-bij die naast al hun goede eigenschappen (zwermtraagheid, haaldrift, niet aggresief,...)ook deze VGH-reflex hebben.

De vraag is of deze eigenschap ook effect heeft op bv Tropilaelaps-mijten en de Kleinde Kastkever. De Tropilaelaps spp. is een mijt die van oorsprong voorkomt in Azië op de reuzebij Apis dorsata. De Kleine Kastkever (Aethina tumida) is een klein kevertje dat oorspronkelijk enkel in Zuid-Afrika voorkwam. De kever heeft zich echter verspreid naar de rest van de wereld. De larve van deze kever eet alles wat hij en de bijenkast tegenkomt: was, honing, broed...

In Vlaanderen beloofde Minister-President Kris Peeters alvast 75.000 euro voor een demonstratieproject dat het mogelijk moet maken om bijenkoninginnen te kweken met betere genetische eigenschappen en met een hogere ziekteresistentie. Het kunstmatig inseminatieprogramma moet de genetische selectie sneller laten verlopen.
Bij deze weet hij alvast waar hij de eerste koninginnen kan gaan halen. Nu nog de neonicotinoïden verbieden en onze honingbij heeft misschien opnieuw een toekomst.

Categories: Bijen

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.