Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Blog

15
mei
2015

Tomatoes!

Dit weekend vliegen de tomaten de serre uit!

Dit jaar hopen we ons te verlekkeren met de onderstaande rassen (excuus voor de mindere fotootjes maar 't is copy-past van 't interweb):

Amish Gold

Carol Chykos Big Paste

Helsing Junction Blues

Sweet Orange Cherry

Washington Cherry

Ildi

Paul Robeson

White Queen

Super Snow White

Armenian

Anna Russian

Andes

 

29
maart
2015

Biggen!

Ze hebben het weer maar eens voortreffelijk gedaan onze twee Kunekune zeugen: allebei hebben ze zonder enig probleem 10 biggen op de wereld gebracht. Morris, het bigamistisch zwijn, is wederom de trotse vader.

Ongelooflijk hoe klein dat die dingen zijn ten opzicht van de moeder. En hoe stevig! Krijg maar zo'n zeug op u als ze zich neerlegt! Hoe zorgzaam en voorzichtig beide moeders ook zijn, ze blijven het slachtoffer van hun omvang. Dus af en toe wordt er tijdelijk eentje verpletterd of er eens op getrapt. Veel gekrijs en dat schiet ze weer recht.

Als het weer nu nog wat zou meezitten, zouden ze mee de weide op kunnen deze week maar ik vrees dat er dit niet zal inzitten. Ze zouden verdwijnen in de moos (modder voor de Nederlanders).

13
januari
2015

Nieuwe plannen (weeral)!

Januari is zo traditioneel de periode waarin ik toch al een beetje begin te plannen wat er dit jaar op het programma staat in de tuin. De eerste bestellingen zijn ondertussen reeds gedaan bij Tomatofest.com en Seedaholic.com.
't Is nu niet dat dat mijn vaste adressen zijn, ik verander al eens graag van leverancier en met dat interwebdinges is dat wel heel gemakkelijk geworden.

Bij Tomatofest heb ik o.a. een viertal rassen kerstomaten (Helsing Junction Blue, Washington Cherry, Idli en Sweet Orange Cherry) besteld. Die komen allemaal in de serre terecht waarschijnlijk. Nochtans heb ik daar de laatste jaren geen tomaten meer ingezet aangezien ik meer succes had in volle grond.

Bij Seedaholic bestelde ik rode wortelen (Red Samurai) en enkele broccoli soorten waaronder paarse 'sprouting' broccoli en chinese broccoli. Deze 2 rassen verschillen wat van de meer gekende Calabrese broccoli: de ene kan je blijkbaar oogsten vanaf februari (het ras is vorstbestendig) en van de chinese oogst je vooral de stengels. Ben benieuwd...Verder zaten er nog enkele pompoenrassen (o.a. Crown Prince, een blijverke!) en rode spruiten in 't mandje.

Wat zal er dit jaar minder zijn: pepertjes, mais, klimbonen (wat een ramp vorig jaar), enkele pompoenrassen (Big Warthy Thing bv, schoon dat wel en de varkens eten ze graag maar zelf hebben we er geen van verwerkt wegens te hard en weinig vruchtvlees). Aan witloof twijfel ik nog: vorig jaar alles afgevreten door de woelmuizen. Pastinaak: idem, niks van teruggevonden.

En dan nog het fruitbomenplan! Onze weide is wat uitgebreid. Dat wordt dus hoogstammen planten.

23
juni
2014

Gluren bij de buren

Het is niet omdat ik zelf  nauwelijks berichten heb gepost dat ik die van andere bloggers niet zou lezen. Niets is minder waar! Op blogs vind je de echte hands-on informatie die je zoekt.
Neem nu bijvoorbeeld de blog van meneer de Fruitberg.

Iedereen heeft al wel eens in één of ander tuincentrum staan ronddraaien in de rayon van de kleinfruitstruiken. Beseffend dat we ons beter hadden moeten voorbereiden maar te koppig om zonder plantgoed naar huis te gaan.
Gelukkig is er nu De Fruitberg! Meneer de Fruitberg bouwt onverwijld voort aan een fruitproductiecentrum om regelrecht U tegen te zeggen. Hij test verschillende rassen kleinfruit voor u uit en geeft zijn onverbloemde mening over smaak en groeiwijze. Alsof dat nog niet genoeg is leidt hij u rond in de donkere wereld van het snoeiwerk.

Even een aardbeirek maken? No problem!
Druiven leiden? Hier vindt u het hoe en waarom.

Een beetje jaloers zijn, is hier niet misplaatst...

20
juni
2014

Moestuin consultancy

De afgelopen winter hebben we nog wat vraagjes van Madame ZsaZsa beantwoord over plantjes, hybriden, tuinieren,... Het resultaat van haar noeste arbeid ligt al enkele weken in de boekhandel.

Een dikke aanrader!

18
juni
2014

's Wereld slechtste blogger...

Sinds september niet meer geblogd. September!! Schande! 't Is nu ook weer niet dat daar zoveel vraag achter was.

Allé kom, wat sfeerfoto's van de afgelopen maanden.

Onze twee kunekune zeugen wierpen begin april elk een nieuwe nest biggen. Maar liefst 18 in totaal! Ondertussen zijn we meer dan 2 maanden verder en kunnen ze het bioboererf verlaten.

De broccoli-oogst! We moeten hier onze broccoli's altijd zo vroeg mogelijk planten om problemen met de koolgalmug te vermijden. In juni kolen planten is vergeefse moeite. Nadeel is dan wel dat ze bijna allemaal tegelijkertijd klaar zijn. Acht kilo green power in de vriezer dus.

Het was me een werk! Met de kasseien die hier overal rondslingeren maakten we een nieuw pompoenbed. Voor het opvullen gebruikten we meer dan 4 ton compost van Ecowerf. Dit jaar verwacht ik er nog niet zoveel omdat de compost nog wat moet verteren maar tot nu toe mogen we niet klagen.

Courgettes Lemon. Sterke planten maar nog geen vruchten.

Nog broccoli...

Mare pattatta.

Elk jaar zetten we weer een hele constructie op om de tomaten (12 rassen deze keer) te beschremen tegen de regen. Links ervan staat de mais al 2 meter hoog. Rechts het onkruid...

Ik kan niet wachten!

Veel dreigende wolken maar geen storm- of hagelschade. Een mens is dan vlug gelukkig.

24
september
2013

The Beauty of Corn

In 't Engels klinkt dat nog chiquer!

Dit jaar hadden we enkele oorspronkelijke maisrassen gezaaid. Voor de gigantische opbrengst moet je het niet doen, wel voor de schoonheid en de kleurenpracht. Het vreemde is dat iedereen direct denkt dat het genetisch gemanipuleerd spul is.
't Is de gele die je overal ziet staan staan begot waar nen hoek af is!! 

"Life is like a cob of heritage corn, you never know what you're gonna get"
Vrij naar de beroemde filosoof van de 20ste eeuw: Forrest Gump.
 

02
augustus
2013

Opgelet! Overdosis snoezigheid!

Gisteren was het dan zover. Na 116 dagen, zoals 't in de boekskes staat, wierp onze Kunekune zeug Otti maar liefst elf biggetjes. Helaas was er iets grondigs misgelopen tijdens de bevalling want slechts 5 biggen hebben het gehaald. Zaten de andere gekneld? Waren het er gewoon teveel voor een eerste keer? Who knows. Wat is, is. We hebben 5 vinnige biggetjes.

Om 't spel compleet te maken, kwam ook de nageboorte niet snel genoeg. We hebben geen risico's genomen en dus toch maar de veearts gebeld. Als er een deel van de nagboorte blijft zitten kan dat leiden tot baarmoederontsteking met een zieke zeug tot gevolg. Zieke zeug = geen melk = dode biggen

Maar eind goed al goed. Moeder en kinderen stellen het wel.
Volgende week is het Bibbi's beurt.

[12 3 4  >>  

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.