Fout
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Blog

06
december
2012

Laps, netvergoeding aan ons broek!

Ondergetekende heeft zonnepanelen op zijn dak liggen. Yep, van het soort waarvoor ge nog 450 € trekt voor de certificaten. Joepie voor mezelf.

Nu blijkt dat we een netvergoeding gaan moeten betalen van 53€/1000 watt geïnstalleerd vermogen want we gebruiken het net om af te nemen en om er electroontjes terug op te persen.

De redenering van het dubbel gebruik, kan ik volgen. Een bijdrage lijkt me dan ook niet onlogisch op zich. (Hoewel, als iemand al betaalt om elektriciteit op het net te steken waarom moet iemand anders dan betalen om het er weer af te nemen?)
Maar…

 • Toen we onze panelen bestelden en ons contract voor 20 jaar aangingen, was hier nog geen sprake van. Is dit dan éénzijdige contractbreuk? Moet ik dan geen schadevergoeding ontvangen?
 • Per geinstalleerd vermogen… En waarom niet per geproduceerd vermogen? Tenslotte krijg ik mijn certificaten ook maar per geproduceerd vermogen. Straffer nog, waarom niet per geïnjecteerd vermogen?
 • Allé dat we moeten betalen tot daar aan toe maar waarom niet evenveel als de grote mannen die tenslotte 90% van alle stroom injecteren? Zij betalen 3,13 €/Mwh. Dat is maar liefst 16932 keer minder dan een particulier. Je mag overdrijven maar er zijn grenzen…
 • Nettarieven liggen in België 30% hoger dan in het buitenland. Kan er aan die kant niet wat gesnoeid worden in de kosten. Wat minder nutteloze bestuurspostjes is maar een suggestie.
 • Moet we ook geen ‘Dankuwel’-premie krijgen als we al zonnestroomproducent bijdragen tot het vermijden van stroompannes deze winter?
 • Of een vergoeding betaald door de grote chemie- en staalbedrijven omdat in de zomer op zonnige dagen elektriciteit eigenlijk bijna niets meer kost op de spot-markt?
Bioboer zegt: "Freya, denkt er nog eens goed over na..."
25
oktober
2012

Hobbyboer.be Forum

Forums intrigeren me mateloos en steeds weer sta ik versteld van de kennis over specifieke onderwerpen die je er kan terugvinden.
Combineer dat met ICT-experimenteergedraag van ondergetekende en een eeuwige zoektocht naar info over moderne zelfvoorziening en je krijgt zoiets als hobbyboer.be, een forum voor de hobbyboer in elk van ons.

Er bestaan uiteraard al verschillende fora over moestuinen, fruit en kippen maar ik ken geen nederlandstalig forum die dit alles combineert. Shoot me if I'm wrong...
Dus bij deze is iedereen van harte welkom om de discussies te vervoegen.
 

03
oktober
2012

Fotografie...

Fotografie is niet direct mijn sterkste kant. Ik dacht een mooie reeks foto's te hebben gemaakt voor de site hier.
Helaas pindakaas! De enige die de editor's cut heeft overleefd is onderstaand geval van mijn groebemester. En dan nog...

In mijn eeuwige strijd tegen het knopkruid, heb ik dit najaar eens een groenbemester ingezaaid op een gedeelte van de moestuin. In de hoop dat het er niet opnieuw zou uitzien als de vorige keer:

Wie meer info over groenbemesters wil, moet eens in de archieven van bioboer.be duiken naar: dit artikeltje.

24
augustus
2012

Tomaten!

Ondanks het miserabel voorjaar en de al niet veel beter zijnde zomer en ondanks de patattenziekte op mijn planten, valt de oogst al bij al goed mee:

Het overgrote deel wordt verwerkt tot sap en ingemaakt ofte 'geweckt':

 1. in stukken snijden,
 2. even opkoken,
 3. door de passe-vite halen,
 4. wat inkoken
 5. in weck-bokalen doen
 6. 10 minuutjes in kokend water onderdompelen
 7. afkoelen
 8. klaar
11
augustus
2012

Om ter 't langst!

Volledig in de olympische gedachte en conform de hier en daar terug te vinden 'om ter dikste tomaat'-competitie, daagt deze bioboer u uit in een wedstrijdje om ter 't langste... snijboon!

Stuur een foto van uw wereldrecordpoging door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vermelding van ras, lengte,... wordt uiteraard zwaar geapprecieerd!
Wie weet stuur ik nog wel een prijsje op naar de winnaar.

Hier alvast de inzending van ons erf:

 1. gele snijboon - Goldfield - 30 cm
 2. groene snijboon - Firestorm - 32 cm

11
augustus
2012

Bonen, bonen, bonen...

't Is duidelijk: het bonenseizoen is vollen bak bezig. Prinsessebonen in alle kleuren, snijbonen in alle lengtes...
Het mag duidelijk zijn dat ten huize bioboer er (net iets te) regelmatig bonen op tafel komen. De uitdaging is er dus om er een beetje origineel in te blijven.

Wat hebben we al gemaakt:

 • boontjes gestoofd met sjalotje
 • boontjes gestoofd met sjalotje en tomaat
 • boontjes gestoomd, koud met vinaigrette
 • boontjes gestoomd, koud zonder vinaigrette

Ideeën altijd welkom!


01
augustus
2012

Den hof af

Het komt er zo elk jaar wel eens van dat we toch van ons erf af geraken en een stapje in de wereld zetten met het verlof. Dit jaar ging de reis richting Slovenië, de Julische Alpen. Een aanrader voor wie nog niet weet waar hij naartoe zou gaan in 't kort.

Enige hobbyale misvorming is ons tijdens de vakantie niet vreemd en dus verbaasden we ons over de hooidroogrekken, de hooi-naar-boven-blaas-machines, het feit dat ze hier bonen op één enkel stok laten groeien, de kleurrijke bijenstallen, de bijenkasten met achterbehandeling, de paprika's op de markt...

13
juli
2012

Oogsten!

Oogsten... daarom doen we het allemaal. Geen beter gevoel dan op jacht gaan in de eigen groententuin en terugkomen met een volle buit. De diepste instincten van de jager-verzamelaar leven op wanneer ik mijn spitvork als een speer naast de patatjes plant om ze vervolgens uit de grond te wippen.
Wat die patatjes betreft: wegens een acute aanval van 'de ziekte' ofte Phytoftora hebben we ze een maand te vroeg moeten oogsten. Een 150 kilo hebben we in de kelder gedragen, 't is te hopen dat ze wat bewaren.

Ook de tuinbonen bleken ondanks het %§@$£weer best een succes. Maar wat een werk om ze te dubeldoppen! Van een hele mand peulen hou je amper een vergietje boontjes over.

Tuinboon

Tot de probleemkindjes dit jaar rekenen we de prinsesseboontjes (en de tomaat, wortel en pastinaak. 't Kan niet elk jaar kermis zijn). We hebben ze dan wel in leuke kleurtjes, boontjes heb ik nog niet gezien. Alle hoop is gevestigd op de nieuw gezaaide reeks paarse, gele en groene boontjes die ik als nateelt op het aardappelperceel heb gezaaid.

<<  1 2 [34  >>  

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.