Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
15
februari
2013

Duizenden appelrassen

De appel is ongetwijfeld één van de meest populaire vruchten ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er duizenden appelrassen bestaan. We houden het hier bij de meest gekende soorten voor de tuin.

Alkmene:
Een gele, middelgrote appel met een lichtoranje zonnekant en een licht Cox-aroma. Het is een regelmatige en vruchtbare soort. Hij is rijp in september-oktober.

Assumpta:
Een kleine, rode zomerappel. Deze variëteit is zeer smakelijk en vruchtbaar. Rijp: augustus-september.

Bellefleur Double:
Ook wel ossenkop genoemd, is een grote platte appel, roodgeel van kleur met een goede smaak. Het is een goede bewaarappel. Rijp: december-januari.

Bramsley's Seedling:
Het is een platronde grauwgroene appel, weinig gevoelig voor ziekten. Geschikt voor de appelmoes. Niet zelfbestuivend. Best geschikt voor hoogstam. Rijptijd: oktober.

Eisdener Klumpke:
Een late appel met een aangename zoete smaak. Rijp: oktober-maart.


Gloster:
Een donkerrode bewaarappel met grote opbrengst. Krachtige groeier. Rijp: december-maart.

Gravensteiner:
Een halflate, zeer smakelijke appel. Groengeel met rode strepen. Opletten voor stip-ziekte. Rijp: oktober-december.

Fuji:
Mooie rode , middelgrote appel. Niet zelfbestuivend. Rijptijd: September-oktober.

Jacques Lebel:
Rijptijd: september/oktober. Deze middelgrote appel is geelgroen roodgestreept, de smaak is sappig iets zuur. Goed te bewaren. Niet zelfbestuivend.

James Grieve:
De bekende, zeer goede, vroege, zelfbestuivende en karmijnrode appel. Een zeer vruchtbare soort met een zoete, verfrissende smaak. Hij wordt zowel aangewend als dessertappel als als moesappel. De vruchten blutsen makkelijk. Rijp: augustus-september.

Jonagold:
Kruising tussen Golden Delicious en Jonathan. Een mooie, geelrode appel met een goede smaak. Het is een zeer vruchtbare soort. Meeldauw gevoelig. Rijp: oktober-januari.

La Paix:
Een middelgrote, langwerpige, sterk rood gekleurde, aromatische en zoete appel. Regelmatig en vruchtbaar. Een prima handappel maar verliest smaak tijdens de bewaring. Rijp: oktober-november.

President Roulin:
Een zeer vruchtbare grote, gele appel met roze strepen. Het is een goede handappel maar is nog beter voor het maken van moes. RGF-variëteit. Rijp: eind september- december.

Melrose:
Deze grote, bruinrode appel is sappig en goed van smaak. Ongeschikt voor verwerking. Goed te bewaren. Niet zelfbestuivend. Begint laat met dragen maar is daarna regelmatig. Rijptijd: half oktober.

Radoux:
Een middelmatige, fel rood gekleurde, vruchtbare appel met schitterend wit, zoetzuur vruchtvlees. Rijp: oktober-december.

Reinette Hernaut:
Een grote, groengele appel met rode zweem. Het is een zeer vruchtbare soort die goed bewaart, sappig, zuur-zoet en verfrissend is van smaak. Gevoelig voor stip. RGF-variëteit. Rijp: oktober-februari.

Schone van Boscoop:
De alom bekende goudrenet. Een goudgrijze, zoetzure appel die met weinig onderhoud gezonde vruchten geeft . Er is een grote opbrengst. Rijp: december-februari.

Sterappel:
Sterrenet. Een zeer mooie, rode wijnappel met een aangenaam zoete smaak. Rijp: oktober-januari.

Transparante Blanche:
Oogstappel. De zeer bekende, gele oogstappel met een verfrissende, zoete smaak. Wordt echter snel melig en droog. Kankergevoelig. Rijp: juli-augustus.

Tydemans:
Een mooi rood gekleurde, lekkere, zoete zomerappel. Rijp: augustus-september.

Winterbanana:
Matige opbrengst. Vroege bloeier, triploïd ras. Grote, brede appel, donkerrode blos, half ruwe schil. Vruchtvlees zuur-zoet en tamelijk vast, tafelappel tot november en daarna beter als stoofappel. Zwakke groeier. Weinig gevoelig voor schurft en witziekte, middelmatig voor kanker. Rijp: oktober.

Categories: Fruittuin, De Tuin

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.