Fout
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
17
februari
2013

Voeding van kalkoenen, fazanten en siervogels

Voeding voor volwassen dieren

Buiten het broedseizoen wordt aan volwassen siervogels een rust- of onderhoudskorrel gegeven. Dit voer heeft een lager eiwitgehalte dan voer dat we tijdens het broedseizoen zouden geven. In het tussenseizoen is immers de opbouw van een goed conditie het doel. Korrelvoer heeft als voordeel dat de dieren alles binnen krijgen wat ze nodig hebben en niet enkel wat zij lekker vinden. Een kleine hoeveelheid gemengd graan (tarwe, mais, spliterwten, soja, lijnzaad,…) vult deze korrel aan.

Naar de winter toe kan men wat rijker voederen (extra graan, groenvoer,...) om de dieren in een uitstekende conditie de winter te laten ingaan. Tijdens de winter gaat de conditie altijd wat achteruit, dus een kleine reserve opbouwen vooraf is aan te raden.
Enige tijd voor het broedseizoen begint wordt de onderhoudskorrel vervangen door een voeder met een hoger eiwit- en vitaminengehalte met het oog op de komende eierproductie. Graan bijvoeren is in deze periode af te raden omdat dan de verhouding van voedingsstoffen wordt verstoord. Uiteraard kan er steeds groenvoer worden bijvoerd.

Dierlijke vetten of eiwitten mogen niet meer gebruikt worden in deze voeders. Vaak bestaan er ook biologische varianten. Aan de niet-biologische opfokvoeders worden vaak coccidistatica toegevoegd. Er bestaan echter vaak ook biologische varianten.

Maagkiezel en grit moeten steeds beschikbaar zijn voor de dieren. Kiezel of grit die specifiek verkocht worden voor kippen, voldoen ook voor grotere vogels. De maagkiezel zorgt voor een vermaling van de granen en ander voer in de spiermaag van de dieren. Grit zorgt dan weer voor voldoende kalk in het broedseizoen. Zorg bij de opfok van kuikens voor fijnere kiezel en grit.

Kalkoenen, fazanten en parelhoenders

De hoeveelheid en de kwaliteit van het eiwit in het voer is zeker voor vleeskalkoenen en in mindere mate ook voor fazanten en parelhoenen van belang. Het fazanten- en kalkoenenvoer dat u courant in de handel kan vinden, is vaak eiwitrijker dan gemiddeld siervogelvoer. Let er wel op de dieren waarmee u wil kweken niet vet te mesten. Te vette dieren worden immers onvruchtbaar door een vervetting van de eierstokken.

Pauwen, tragopanen en sierfazanten

Deze siervogels worden niet gehouden voor het vlees of de eieren, hun eiwitbehoefte is dan ook lager dan deze van bijvoorbeeld kalkoenen. Bovendien vervetten pauwen en sierfazanten veel sneller dan kippen of kalkoenen als hun dieet voornamelijk uit granen bestaat. Ook voor dit type dieren kan u aangepaste voeding in de handel vinden. Probeer deze samenstellingen niet na te bootsen. De correcte samenstelling benaderen is immers zeer moeilijk en nauwelijks rendabel.

Het voeder voor siervogels in de handel bevat minder calcium en fosfor dan kippen- of kalkoenvoer. Door toevoeging van bepaalde, natuurlijke additieven, zorgt het speciaalvoer ook voor de correcte zuurtegraad in de maag en darmen van de dieren. Deze zuurgraad zou niet gehaald worden met gewoon kippengraan. Graanmengelingen zijn slechts als bijvoer geschikt en ook hier geldt dat extra graan te vermijden is vlak voor en in de broedperiode. Groenvoer mag steeds bijgevoerd worden aan siervogels, dierlijk eiwit (meelwormen, regenwormen,...) mag met mate bijgevoerd worden.
Jonge kalkoenen, pauwen, fazanten of parelhoenders worden gevoerd met opfokkorrels of opfokmeel die courant verkrijgbaar zijn in de handel. Kuikens die uitgebroed worden met behulp van een broedmachine hebben wat meer tijd nodig om te wennen aan het voer dan kuikens die kunnen aflijken van hun moeder. Na ongeveer 18 weken worden kan men overschakelen op het gangbare onderhoudsvoer voor siervogels.

Voeding voor jonge dieren

Dit gebeurt geleidelijk door beide voeders te mengen en gradueel het percentage aan onderhoudsvoer op te voeren.

Voerbakken en drinkbakken

Voerbakken en drinkbakken zijn te koop in verschillende maten en systemen. Indien de vogels reeds gewend zijn aan een bepaald systeem op het moment dat u ze aankoopt, houdt u zich best aan dit systeem. Belangrijkste is dat de dieren niet met het voer kunnen knoeien en dat het voer droog blijft. De voer- en drinkbakken moeten stevig zijn en zwaar genoeg zodat ze niet omgeduwd kunnen worden. De voer- of drinkbak wordt best wat hoger dan de vloer geplaatst om te vermijden dat de dieren er geen strooisel in kunnen krabben.

Categories: Pluimvee

Reacties (2)

 • Chris

  Chris

  18 november 2015 op 16:17 |
  Ik vind bij de beschrijving van kalkoenen voor niets terug over ingredienten ter voorkoming van blackheadziekte, iets wat me bij kalkoenen voor zeker noodzaaklijk lijkt.

  Waar kan ik voer bestellen wat dit bevat bv toegevoegde wilde marjolein.
 • Elsa

  Elsa

  26 mei 2015 op 13:49 |
  Waar zou ik bio kalkoenvoer kunnen kopen?

  Mvg,
  Elsa

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.