Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
17
februari
2013

Voeding van kippen

Scharrelende alleseters

Scharrelen is een instinctieve eigenschap bij kippen. Hoewel er verschillen bestaan tussen de verschillende rassen, zal elke kip geneigd zijn om te scharrelen, krabben en pikken. Kippen zijn echte alleseters die - als ze vrije uitloop hebben tenminste - granen, bessen, groenvoer, insecten, wormen, slakken,... zullen eten. Een vrije uitloop garandeert al een deel van een gebalanceerde voeding maar bijvoederen zal ongetwijfeld noodzakelijk zijn.

Het voer dat in de handel te koop is kunnen we opdelen in drie categoriën: meel, graan en korrel.

Granen, meel en korrel

Granen lijken het ideale voeder voor kippen. Tarwe draagt de voorkeur van elke kip weg, gevolgd door (gebroken) maïs, gerst, roggen en tarwe. Ook spliterwten, lijnzaad, zonnebloempitten, soja,... wordt verwerkt in kant en klaar graan mengelingen in de handel.
Graan is eigenlijk enkel geschikt als bijvoeding. Indien de kippen slechts weinig uitloop hebben dan zouden zij snel vervetten indien graan als hoofdvoeding wordt gegeven. Te vette hennen leggen niet meer en vette hanen worden onvruchtbaar.

Voor kippen met voldoende uitloop en toegang tot groenvoer, is een graanmengeling voldoende als bijvoeding. Voor een broedende kloek is graan voldoende. Haar mest zal droger worden waardoor de broedeieren niet zo snel bevuild worden.
Wordt er van de kippen een sterkere groei of een intensieve leg verwacht, dan zal men korrel of meel moeten bijgeven.

In de handel vindt men verschillende meel- en korrelvoeders, aangepast aan elk levensstadium van de kippen. Fijn meel of korrel voor de opfok van kuikens, legkorrel voor de hennen, eiwitrijke korrel voor slachtkippen,... Belangrijk is dat dat deze samengestelde, kant-en-klaar voeders uitgebalanceerde voeders zijn. Elk voeder bevat voldoende vitamines en mineralen voor het stadium waarvoor het bedoeld is. Ze kunnen als hoofdvoer gebruikt worden.

Dierlijke vetten of eiwitten mogen niet meer gebruikt worden in deze voeders. Vaak bestaan er ook biologische varianten. Aan de niet-biologische opfokvoeders worden vaak coccidistatica toegevoegd. Er bestaan echter vaak ook biologische varianten.

Een juiste hoeveelheid voeding per kip opgeven is zeer moeilijk en afhankelijk van factoren zoals ouderdom, leg, uitloop,... Gemiddeld eet een kip 50 tot 100 gram per dag. De hoeveelheid die u uw toom kippen geeft dient dus hierop afgestemd te worden.

Groenvoer en grit

Kippen zijn verzot op groenvoer. Het levert niet alleen variatie op de graan- en korrelvoeding maar levert ook bijkomende vitamines en sporeëlementen. Kippen met voldoende uitloop zullen zelf het nodige groenvoer bij elkaar scharrelen. Als u groenvoer bijgeeft let er dan op dat dit vers is en haal bedorven of beschimmeld groenvoer onmiddelijk weg. Geef geen groenvoer waarvan u weet of vermoedt dat het behandeld is met bestrijdingsmiddelen, afkomstig is van vervuilde terreinen of van wegbermen van drukke wegen. De polluenten zullen immers cumuleren in de kippen en eventueel via de eieren of het vlees op uw bord terecht komen.

Geschikt als groenvoer zijn:
  • bessen (aalbessen, frambozen, braambessen,...)
  • groenten (sla, broccoli, wortelen, wortelloof,...)
  • onkruiden (weegbree, gras, vogelmuur, paardebloem, herderstasje,...)
  • fruit (appel, peer, kers,...)
Kippen hebben geen tanden. Om de opgepikte granen en andere voeding te vermalen, zullen zij van nature ook kleine steentjes en kiezeltjes oppikken. Deze maagkiezel zal door de werking van de spiermaag de granen vermalen en kneuzen wat de verdere vertering bevordert.

Grit dient in de eerste plaats voor het leveren van kalk en mineralen voor de aanmaak van botten en eischalen. Veelal worden hiervoor gebroken oesterschelpen aangeboden.

Water

Dagelijks vers drinkwater is noodzakelijk voor elke kip. Zeker kippen die aan de leg zijn verbruiken dagelijks veel water, een ei bestat immers in de eerste plaats uit water. Een tekort aan water zal onmiddelijk een legstop veroorzaken voor meerdere dagen.
Bedorven of vervuild water moet zo snel mogelijk vervangen worden. Infecties van wormen en ziektes kunnen zich anders makkelijk verspreiden.

Categories: Pluimvee

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.